Akoya-gyöngyök

Az akoya gyöngyök a Pinctada fucata martensii, kereskedelmi nevén akoya kagylóban jönnek létre, így a gyöngy is ezt a jelzőt viseli.A 90es évek kezdetéig akoya gyöngyöket kizárólag Japánban tenyésztettek. Azonban a 90es években Kínában végrehajtott kisérletek eredményeként sikerült az akoya gyöngyöt tenyészteniük és aránylag rövid idő alatt elérte a Japán akoya gyöngytermelés mennyiségét. A legtöbb akoya gyöngyöt Kína Japánban értékesíti, ahol különféle kezeléseknek vetik alá és tovább exportálják. A kagyló és a beültetett nukleusz méretétől függően az akoya gyöngyök mérete 3 és 10mm között mozog, ritka esetben 10mm felett van. Természetes színeik a fehér, krém, rózsaszín és ezüstös.

pearlgallery-bielek-172-hu
Pinctada fucata martensii kagyló

Az akoya gyöngyöknél a legnagyobb problémát a 0,15 és 0,6mm közötti gyöngyházréteg jelenti. A szinük nem homogén, sok helyen a nukleusz átlátszik a gyöngyházrétegen, így annak érdekében, hogy piacképes gyöngyöt hozzanak létre, különféle kezeléseknek vetik alá (lásd az 5. menűpontot). Minősítéshez az A-s rendszert alkalmazzák, a legjobb minőségűeket pedig külön HANADAMA-val jelölik.

Jelenleg a legjobb és legszebb akoya gyöngyöket Vietnámban tenyésztik. Anil Maloo 2004-ben kezdte meg családjával ezt a vállalkozást. Fő céljuk, hogy vastagabb (0,7 és 1,0mm közötti gyöngyházréteg legyen a nukleusz körül. Ezen kívül un. bébi-gyöngyöket (2,0mm) is tenyésztenek. A japán, kínai, valamint a vietnámi akoya gyöngyök közötti további fontos különbség, hogy az utóbbiak nem mennek át semmiféle színezési eljáráson, legalábbis azok, melyeket nem Japánnak adják el.

pearlgallery-bielek-173-hu