Egyedi ékszerek

A múló idő és változó divatok ellenére a gyöngy ékszerként sem veszít népszerűségéből. Ugyanúgy találkozunk vele esküvőkön, estélyeken fogadásokon, mind opera, vagy színházi látogatások alkalmával. Kedvenc ékszere királynőknek, államfőknek és igényes átlagembereknek. Kortalan szépsége és szolíd eleganciája meghatározza viselőjének megjelenését. Színei és formái alapján könnyen variálható és nagyon sokféle öltözékhez, valamint küllem típushoz illeszkedik.

A gyöngyöt nagyon változatos módon lehet ékszerekben alkalmazni. Leggyakrabban gyöngysorként, vagy egyedülálló gyöngyként, melyet egy izgalmas design körbevesz. A gyöngysoroknál csupán egy különleges zár árulkodik a míves és igényes alkotói háttérről, de vannak esetek, amikor a gyöngyök közé arany, vagy platina alkatrészek kerülnek, melyek még jobban kiemelik a gyöngyök szépségét. A gyöngysorokat egy speciális selyem, vagy nylon fonalra fűzik, értékesebb gyöngyök esetében az egyes szemek között csomózva, ami megakadályozza, hogy a gyöngysor véletlen elszakadása estén a gyöngyök elguruljanak.

Az egyenként alkalmazott gyöngyöket használják fülbevalóként, brossként, medálként, valamint karkötőként és gyűrűként. Az utóbbi esetekben a gyöngy jobban ki van téve külső fizikai behatásoknak. Sokszor a gyöngyöt egyszerűen ráültetik az ékszerre, így abból teljes pompájával kiemelkedik, viszont ebben az esetben nagyobb a sérülés veszélye. Nem árt, ha tervezésnél ezt a szempontot is figyelembe veszik és a design a gyöngy védelmét is biztosítja. Előfordul, hogy a gyöngyöt befúrás nélkül egy kis kalitkába helyezik, de többnyire a gyöngy rögzítését egy kis stift látja el. Szomorú tapasztalat, hogy a mai ékszerek iparszerű tömeggyártásával ezek a gyöngy stiftek az esetek többségében nem felelnek meg a követelményeknek: a gyöngyöt egy nagyon rövid fémtüskére ragasztják, így a gyöngy könnyen leválik. Igényes kivitelű ékszereknél ez a tüske egy menetes szár, amely a gyöngy átmérőjének legalább a feléig, de inkább 60%-ig illeszkedik, természetesen a legtöbb esetben egy speciális epoxy ragasztó is szükséges.

Mi, a SPENDOR-JEWEL és BARTHADESIGN fő feladatunknak tartjuk, hogy a személyre szabott ékszereinket a viselőjének egyénisége, megjelenése, életstílusa és nem utolsó sorban speciális kívánságának figyelembe vételével tervezzük és elkészítsük. Miután az elképzelést egy papírlapon vázoljuk, egy fotó-realisztikus képet készítünk, amelyen az ékszer leendő viselője még változtatásokat hajthat végre, majd következik a főleg kézimunkával történő gyártás, amit kiegészítenek a 3Ds technikák által biztosított különleges eljárások.

Bartha Design            Splendor Jewel

Az alábbiakban ízelítőt adunk néhány Tahiti gyöngyös ékszerünkről