Perles de Tahiti

pearlgallery-bielek-060-hu

A Tahiti gyöngy aránylag új terméknek számít, hiszen először 1972-ben került mindössze pár ezer darab a vásárlók elé. Az addig ismeretlen színekben pompázó gyöngyöt először vegyes érzelmekkel fogadták, de pár éven belül a világ legnagyobb ékszerboltjainak keresett árucikkévé vált. Sokan még ma is csak a fehér, esetleg sárgás színű gyöngyhöz ragaszkodnak, ami nem csoda, hiszen évezredeken keresztül az volt a gyöngy színe.

Addig nem volt gond, amíg csupán 40-50 gyöngyfarm működött, hiszen azok termésére, a párszáz kilogramm gyöngyre már előre volt vevő, a kereslet jóval meghaladta a kínálatot. A gyöngy kis részét a farmerek saját kapcsolataikon keresztül, nagyobb részét pedig Tahitin évente egyszer, később pedig több alkalommal megrendezett aukciókon értékesítik. A gyöngykirány, Robert Wan 1998-tól Hong Kongban tartja aukcióit.

A kilencvenes évek elején a Tahiti gyöngy mennyiségének növekedésével szükségessé vált egy olyan intézmény létrehozása, mely összefogta és az egész világon képviselte a gyöngyfarmerek érdekeit, végezte a promóciós és reklámtevékenységet. Így jött létre 1993 márciusában a PERLES DE TAHITI G.I.E. A költségvetését két forrásból kapja: minden exportált gyöngy grammja után a gyöngyfarmer 1.50 US-dollárt befizet gyöngykiviteli illeték címén, ezen kívül a kormánytól is hasonló összeget kap.

Sajnos 2008-ban forráshiány miatt a PERLES DE TAHITI megszűnt létezni. Eddig nem sikerült egy olyan szervezetet létrehozni, ami hasonló profi módon végzi azt a tevékenységet, melynek köszönhetően a világ több ezer ötvös-mestere úgy hazai, mind nemzetközi viszonylatban bebizonyíthatta tehetségét. Az alábbiakban az öt alkalommal megrendezett Tahiti Gyöngytrófea verseny nemzeti és nemzetközi versenyeinek ékszereit fogom bemutatni.

A PERLES DE TAHITI G.I.E. 1998-ban határozta el a Tahiti Pearl Trophy megrendezését. Célja a Tahiti gyöngy népszerűsítése volt olyan módon, hogy a jelentkező országok ötvöseinek, ötvös-tanulóinak lehetőséget adott, hogy a Tahiti gyöngy forma- és színbeli sokféleségét kihasználva ötleteiket megvalósítsák. Az általuk tervezett és készített ékszereket először egy országos zsűri értékelte, majd a kategóriánként első és külön díjat kapott ékszerek részt vettek a nemzetközi bemutatón, ahol azokat egy nemzetközi zsűri értékelte. Az első versenyre 1999-ben került sor. A tizenkilenc országból beérkezett 83 ékszer nemzetközi zsűrizése Tahitin történt, majd onnan szállították az ékszereket Párizsba, ahol a Le Printemps áruház világhírű kupolatermében rendezték a gálaestet. A résztvevőkön kívül 9 TV-társaság és a világ legnagyobb divatdiktátorai is megjelentek. A műsorra Tahitiről 35 táncost és zenészt hoztak, akik a szigetvilág hangulatát biztosították. Majd következett a nemzetközi díjak kiosztása, az első helyezettek egy Lalique szobrot kaptak. A díjnyertes ékszereket a neves divatcégek manökenjei mutatták be, a teremben felállított vitrinekben pedig a meghívottak a többi ékszerben gyönyörködhettek, így Varga Miklós ötvösmester csodálatos collierjében is.

pearlgallery-bielek-061-hu

A II. Tahiti Pearl Trophy-n már 26 ország vett részt és 172 darab nemzeti első helyezett ékszereiből választotta ki a nemzetközi zsűri a kategóriánkénti három legjobbat. A zsűrizés 2002 júniusában a vicenzai kiállítással egy időben a híres Michelangelo palotában történt, majd három hónappal később került sor a gálára New Yorkban. Tekintettel az egy évvel korábban végbement drámai eseményekre, lényegesen szerényebb formában, mint két évvel korábban Párizsban. Mind a két verseny nemzeti és nemzetközi első három helyezett ékszereiről a PERLES DE TAHITI egy reprezentatív könyvet adott ki. A magyar ötvösök egy különdíjat és egy harmadik helyezést kaptak. Az alábbiakban kis ízelítő a legszebb ékszerekből.


A III. Tahiti Pearl Trophy-n a részvevő országok száma 35 volt. A 8 fős nemzetközi zsűri 2004 júniusában, szintén Vicenzában több, mint 300 ékszerből választotta ki a tíz kategória első három helyezését. A nemzetközi gálára szeptember 21.-én Hong Kongban került sor, ahol három magyar sikernek lehetünk tanúi: Különdíj kategóriában 2. helyezést kapott a SPENDOR cég által készített ékszertelefon, valamint medál és férfi ékszer kategóriákban harmadik helyezést nyert Hegedűs Zoltán és Falvay Balázs. A legsikeresebbek a japán, francia, olasz, spanyol, libanoni és a brazil ötvösök voltak.


Nemzetközi helyezést a következő tervezők/ötvösök kaptak:

Special Prize II. helyezés A Splendor Jewellery ékszertelefonja
Medál III. helyezés Hegedűs Zoltán medálja
Férfi ékszer III. helyezés Falvay Balázs férfigyűrűje
A korábbi gyakorlattól eltérően a III. Tahiti Pearl Trophy (TPT) versenyről két kiadvány készült. Az egyik minden résztvevő ország első három helyezettjének ékszereit mutatja be, a másik pedig a nemzetközi helyezetteket.
A 3. Tahiti Gyöngytrófea verseny nemzetközi gálaestje szeptember 21.-én a Hong Kong-i Convention and Exhibition Centerben került megrendezésre. Az esemény rendezésében a PERLES DE TAHITI mellett első alkalommal részt vett a legnagyobb francia polinéz gyöngyfarmer, Rober Wan úr cége, a Tahiti Perles is. Ennek oka az, hogy 2004 júniusában őt választották meg a Perles de Tahiti elnökének.

pearlgallery-bielek-101-hu

A gálán a nyerteseken kívül jelen volt számos televízió, ékszer- és divat-magazin munkatársa. A gálát a Perles de Tahiti vezérigazgatója, Martin Coéroli nyitotta meg, megköszönte a több ezer tervező és ötvös részvételét és átadta a díjakat.

pearlgallery-bielek-102-hu

Majd egy divatbemutató következett, mely során a modellek bemutatták a nemzetközi helyezést elért ékszereket. A műsor befejezéseként Robert Wan Úr nagyra értékelte a verseny alkalmából készült ékszereket, gratulált a nyerteseknek, majd röviden vázolta a Tahiti gyöngy jelenlegi helyzetét, főleg azt a tényt, hogy 2000 és 2004 között mintegy négyezer kilóval csökkent a Tahiti gyöngy mennyisége és a két nappal korábban ugyanott megrendezett gyöngyaukció eredményeként kb. 8%-al nőtt az A-osztályú kerek gyöngy ára.


4. Tahiti Gyöngytrófea verseny
TAHITIAN PEARL TROPHY

A IV. Tahiti Pearl Trophy-n a részvevő országok száma 36-ra emelkedett. A nemzetközi zsűrizésre most is Vicenzában került sor, ahol a zsűri 320 ékszerből választotta kis a tíz alapkategória, valamint a különdíjkategória első három helyezettjét. Megszületett, amire 1999 óta vártunk: medál kategóriában első helyezést nyert Bartha Lajos. Hegedűs Zoltán pedig egy 17mm-es gyöngyöt tartalmazó brossal második helyezést ért el.
A nemzeti verseny 1., 2. és 3. helyezett ékszerei a PERLES DE TAHITI honlapján a Tahiti Pearl Trophy menűpont alatt találhatóak.
36 ország több mint 6.000 tervezője indult a 4. Tahiti Gyöngytrófea versenyein. Kb.600 tervező kapott díjat nemzeti/regionális szinten, ezekből 198 került a nemzetközi zsűri elé 2006-ban.
A nemzetközi díjátadó ünnepségre 2006 szeptember 25.-én a Divathét keretein belül a reprezentatív milánói akváriumban került sor. Száz fős nemzetközi VIPk számára megtartott szupervacsora után következett a reggelig tartó parti, ahol Tahitiről kizárólag erre az eseményre érkeztek a táncosok és zenészek.


Az V. Tahiti Pearl Trophy verseny szabályai csupán annyiban változtak, hogy a jelentkezéssel egyidejűleg a készítendő ékszer rajzát is be kellett küldeni. Szervezés szempontjából viszont komoly változást jelentett, hogy a Kelet-európai országok ötvösei egy un. regionális versenyben mérték össze tudásukat. Ez az alábbi országokra vonatkozott: Bulgária, Csehország, Horvátország, Lengyelország, Magyarország, Románia, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia, Ukrajna.

5. TAHITI GYÖNGYTRÓFEA VERSENY

KELETEURÓPAI RÉGIÓ
2007/2008

A Tahiti Gyöngytrófea nem csupán egy verseny volt, hanem a nemzetközi szinten díjazott ékszerek számára annak a lehetőségnek biztosítása, hogy a PERLES DE TAHITI standjain bemutatásra kerüljenek a legnagyobb ékszerkiállításokon, pl. New York, Hong Kong, Las Vegas, Kobe, Bázel, Vicenza, Madrid, stb. Ezen kívül az ékszerek több tucat magazinban megjelentek.
A Tahiti Gyöngytrófea verseny célja: lehetőséget adni az ékszertervezőknek, ötvösöknek és ötvös tanulóknak, hogy a Tahiti gyöngy forma- és színbeli sokféleségét kihasználva ötleteiket megvalósítsák. A kelet-európai régió versenyét a Perles de Tahiti a Nemesfémművesek Országos Ipartestületével együtt rendezte meg.

Ez volt az első alkalom, hogy kelet-európai országok ékszertervezői a Perles de Tahiti G.I.E. által megrendezett közös versenyen vettek részt.. Az ünnepélyes díjátadásra és az azt követő fogadásra 2007. október 5.-én a budapesti Belvedere Galériában került sor, mely kétségtelenül Európa egyik legimpozánsabb művészeti galériája.
Hat országból (Bulgária, Cseh Köztársaság, Horvátország, Magyarország, Románia és Szlovákia) 51 résztvevő által tervezett 76 pályamunka értékelésére került sor. A zsűritagok kimerítő munkát végeztek, hiszen az ötletes és tökéletesen megtervezett és kidolgozott ékszerek sokszor gondot okoztak nekik, hogy melyeket válasszák az első három legjobbnak. Főleg a férfi ékszer és gyűrű kategóriáknál, ahol 14, ill. 15 ékszert kellett értékelniük.

Az első helyezettek az alábbiak:

Tervező Ország Sponzor Ékszer neve Kategória
David Sandu Románia daviDSandu jewelry Equilibrium Gyűrű
Nyékes Ilona Magyarország Chorus of Zodiaque Férfi ékszer
IvanTchanev Volen Denev Bulgária Virtuosa Ltd Fanfares Nyaklánc
Nagyné Ráski Orsolya Magyarország Splendor Ltd Symphonie Garnitúra
Nyékes Ilona Magyarország Destination: Stars Medál
Zsendovicsné Tóth Iringó Magyarország Venus Bross
Nagyné Ráski Orsolya Magyarország Splendor Ltd Sonnet Karkötő
Nagy Dániel Magyarország Splendor Ltd Cinderella Kiegészítő
IvanTchanev Volen Denev Bulgária Virtuosa Ltd Percussies Fülbevaló
Klára Petrova Szlovákia J. Maskal Sperky Star of Bethlehem Gyöngysor

A második helyezettek az alábbiak:

Tervező Ország Sponzor Ékszer neve Kategória
Böjte István Magyarország Böjte és Trsa Bt Saturn Gyűrű
Zsendovics Gergely Magyarország Tenor Férfi ékszer
Balla Sándor Roland Magyarország Matrix Nyaklánc
Cservenyné Goeser Katalin Magyarország Sonata Garnitúra
Sáfrány Zsófia Magyarország Dolce Medál
Zsendovics Gergely Magyarország First Violin Bross
Mikolcsó László Magyarország Giusto Karkötő
Krausz Diana Magyarország Banana Leaf Kiegészítő
Nagy Dániel Magyarország Whirlpool Fülbevaló

A harmadik helyezettek az alábbiak:

Tervező Ország Sponzor Ékszer neve Kategória
Herceghalmi István/Dobos Szilvia Magyarország Music of Spheres Gyűrű
Mihalovits András Magyarország Mihalovits Manufacture Arrow-head Férfi ékszer
Böjte István Magyarország Böjte és Trsa Bt Full Moon Nyaklánc
Szabó Zsuzsa/Peyer András Magyarország Géniusz Art Starlight Garnitúra
Zsendovicsné Tóth Iringó Magyarország Bourbon Lilly Medál
Ondrej Durian Slovákia Space Eye Bross
Zsendovics Gergely Magyarország Conductor of Orchestra Karkötő
Lendvay Márta Magyarország Porsoids Kiegészítő
Zsendovicsné Tóth Iringó Magyarország Mermaid Fülbevaló

A zsűri elnöke: Varga Miklós, aranyműves
A zsűri tagjai: Bartha Lajos, aranyműves; Zoltán Tamás aranyműves; Jermakov Katalin aranyműves, egyetemi oktató; Molnár Henriett – ATV

A 2007. október 5-én lezajlott zsűrizés és diploma kiosztó esemény pillanatai:


Az 1., 2. és 3. helyezett ékszerek 2008. március 5. és 9. között a HUNGORO Óra- és Ékszerkiállításon, míg az első helyezett ékszerek 2008. április 3-tól 9-ig a bázeli ékszerkiállításon a Perles de Tahiti standján kerültek kiállításra.
És ezzel véget ért egy rendkívűl színvonalas versenysorozat, amely számos, az országhatáron kívül addig nem ismert aranyműves számára adta meg a lehetőséget, hogy munkáját az egész világ gyöngyöt kedvelő közönsége megismerhesse.