Tahiti, Cook- és Fiji-szigeti gyöngyök

Az un. fekete ajkú kagyló, a Pinctada margaritifera számos helyen megtalálható a Perzsa Öböltől, a Vörös Tengeren, Indiai Óceánon keresztül egészen a Csendes Óceánig. Különösen nagy számban fordul elő a Csendes Óceán déli részén a Fiji Szigetektől Francia Polinéziáig beleértve természetesen a Cook Szigeteket is. E kagylófajtával történő gyöngytenyésztés technikája mind e három területen található gyöngyfarmokon megegyezik. Részletekért lásd az 1. menűpontot.

A Pinctada margaritiferával történő gyöngytenyésztési kisérletezgetés már 1886-ban elkezdődött, komoly munkálatok azonban csak a japán Wada professzor segítségével indultak el 1962-ben. Majd 1966-ban a Rosenthal fivérek létrehozták az első gyöngyfarmot, ahol az első Tahiti gyöngyök szüretelése 1972-ben megtörtént.

A Cook Szigetcsoport két északi szigetén, Manihikin és Penrhynen a gyöngyfarmok a 80as évek végén kezdték meg tevékenységüket.

1960-ban két japán gyöngytenyésztésben jártas szakember érkezett Fijire, hogy gyöngytenyésztéssel foglalkozzanak. Két év mulva az egyikük, Wada professzor továbbutazott Francia Polinéziára, míg a másik, Tokito Fijin maradt és 1963-ban létrehozta az első gyöngyfarmot Fijin.